Zanaravo.com - izdelki iz medicinskih gob, gojenje gob  
Gobe - naslovnica
 
GOJENJE GOB NA PANJIH

Za gojenje na svežem lesu je primernih mnogo vrst gob. Najenostavneje je gojiti japonske nazobčanke (šitake) in bukove ostrigarje, saj so med manj zahtevnimi. Možno pa je gojenje večine gob, katere v naravi rastejo na lesu (panjih, vejah, deblih mrtvih ali umirajočih dreves). Med užitnimi je poleg ostrigarjev (Pleurotus sp.) in šitak (Lentinula edodes), možno gojenje sivolistnih žveplenjač (Hypholoma capnoides), zimskih panjevk (Flammulina velutipes), topolovk (Agrocybe aegerita), brestovih zajčkov (Hypsizygus ulmarius), žveplenih luknjičarjev (Laetiporus sulphureus) in drugih.

Od vseh načinov gojenja gob je najenostavnejše gojenje gob na svežem lesu, saj pri tej metodi ne potrebujemo sterilizacije substrata, nujno potrebne pri drugih metodah.

Za gojenje gob so primerni hlodi sveže posekanih dreves in panji le-teh, kateri pa ne smejo biti trhli. Iz panjev se ne smejo cediti sokovi, ker v takem primeru micelij pogostokrat zgnije. Če se iz panja cedijo sokovi, je najbolje počakati nekaj tednov, da se panj osuši.

Lubje naj bo nepoškodovano. Tako lubje preprečuje izhlapevanje vlage in s tem omogoča idealne pogoje za razrast podgobja (micelija) v hlodu, hkrati pa preprečuje dostop drugim nezaželenim glivam do lesa.

Najprimernejši je trd les listavcev (hrast, bukev, gaber…) saj z njega dobimo največji pridelek (z bukovega lesa dvakrat manj kot s hrastovega – pri šitakah). Mehkejše vrste lesa hitreje razpadejo in dajo manjši pridelek. Les iglavcev je zaradi specifične sestave primeren le za gojenje nekaterih vrst gob.

Panj lahko navrtamo po celotnem obodu v cik-cak vzorcu in v luknje vstavimo micelij na moznikih ali pšenici. Lahko ga tudi prerežemo po širini, celotno površino potresemo z micelijem na pšenici ter pokrijemo z odrezanim lesenim kolutom.

Tako pripravljen panj je potrebno zavarovati pred izsuševanjem, direktno sončno svetlobo ter živalmi, katere se prehranjujejo z micelijem.

Pokrijemo ga s polivinilasto folijo ter zemljo ali listjem. Micelij potrebuje v povprečju nekaj mesecev, da preraste podlago.

Ko opazimo bele kolobarje na odrezani površini panja, je panj preraščen z micelijem in lahko odstranimo polivinilasto folijo in zemljo, pogostokrat pa je bolje, da ga pustimo deloma pokritega.

Ko postanejo razmere ugodne (najpogosteje v jesenskem času), začnejo iz panja rasti gobe. Gobe rastejo, vse dokler ni les popolnoma razkrojen, kar lahko traja nekaj let. Medtem je potrebno zagotoviti vlažno okolje brez neposredne sončne svetlobe in močnega prepiha.

S to metodo lahko nezaželene panje v sadovnjakih ali vrtovih za nekaj let spremenimo v gobji 'vrtiček', pridelamo nekaj kilogramov gob in jih spremenimo v humus.


Micelij na panju

Panj, zaščiten pred izsuševanjem


Pridelek ostrigarjev

>> Na vrh

Preberite si tudi:
- INOKULACIJA DEBEL IN PANJEV - OBROD - GOJENJE GOB NA SLAMI - ŠKODLJIVCI - SHRANJEVANJE MICELIJA - OPOZORILO - PRIPRAVA INJEKCIJ Z GLIVNIMI SPORAMI

 

 

 
 
© Zanaravo.com 2006 - 2014