Zanaravo.com - izdelki iz medicinskih gob, gojenje gob  
Gobe - naslovnica
 
OBROD

Če smo inokulacijo (nanašanje / cepljenje micelija) izvedli spomladi, lahko pričakujemo obrod gob jeseni, ko je temperatura okolja nižja in zračna vlaga višja (Slika 17, Slika 18). V vsakem primeru pa ne prej kot po devetih mesecih.


Slika 17

Slika 18

Proces razvoja plodišč pospešimo z 24 urnim namakanjem debel v mrzli vodi (Slika 19), kar je še posebej priporočljivo za japonske nazobčanke (šitake). Med namakanjem debla obtežimo.


Slika 19

Če opazimo, da se gobe pojavijo pod folijo (Slika 20) jo rahlo naluknjamo, pri tem pa pazimo, da jih ne poškodujemo.


Slika 20


Za fazo obroda so najprimernejše vlažne kleti ali drugi podobni prostori (hlevi, rudniki...). Potrebno je zagotoviti rahlo osvetlitev (toliko svetlobe, da je moč brati knjigo), visoko zračno vlažnost (tla polijemo z vodo in pršimo po prostoru ) ter rahlo zračenje (Slika 21) . Pršenje vode neposredno po gobah ni priporočljivo, saj lahko povzroči gnitje.Slika 21

V vrtu lahko preraščena debla (debla, pri katerih na celotni površini odrezanega konca opazimo bel micelij pod plastjo voska) v navpičnem položaju delno zakopljemo v pesek, da preprečimo izsušitev. Med obrodi morajo debla 'počivati' vsaj 2 meseca.

>> Na vrh

Preberite si tudi:
- INOKULACIJA DEBEL IN PANJEV - GOJENJE GOB NA SLAMI - GOJENJE GOB NA PANJIH - ŠKODLJIVCI - SHRANJEVANJE MICELIJA - OPOZORILO - PRIPRAVA INJEKCIJ Z GLIVNIMI SPORAMI

 

 

 

 
© Zanaravo.com 2006 - 2014