Zanaravo.com - izdelki iz medicinskih gob, gojenje gob  
Gobe - naslovnica
 
GOJENJE GOB NA SLAMI

Slamo narežemo na kose dolžine od 2 do 3cm in jo čez noč namočimo v vodo (obtežimo jo, da je ves čas pod vodo). Po namakanju jo popolnoma odcedimo in parimo 1½ do 2 uri (Skica 6), ali pa jo potopimo za 60 minut v vodo, katera ima 60 oC in ne več.


Slika 22

Skica 6: Parjenje slame

1-pokrov
2-odprtina
3-slama
4-voda
5-plinski gorilnik
6-mreža
7-plinska jeklenka


Potem, ko se je slama ohladila pod 30 oC in popolnoma odcedila, jo zmešamo z micelijem na pšenici. Pri tem je pomembno vzdrževati čim večjo čistočo!

Za 100kg vlažne slame porabimo 1-3kg micelija (več ga dodamo, manjša je možnost okužbe in hitrejše je preraščanje).

Slamo vsipamo (s čistimi rokami!) v črne vreče (za smeti) in sproti dodajamo micelij (s čistimi rokami!) (Slika 23). Ko vreče napolnimo, vsebino pretresemo, da se dobro premeša.


Slika 23

Slika 23 Vsebino vreč potlačimo tako, da vreče nekajkrat rahlo stresemo ali sunemo ob tla. Vsebine ne tlačimo z rokami, ker mora ostati zračna. Vreče tesno zavežemo (Slika 24) ter drobno naluknjamo po celotni površini (za to so primerni srednje debeli žeblji). Odrežemo vogale na dnu vreč, da lahko odvečna voda izteče iz njih. S tem preprečimo gnitje vsebine.


Slika 24

Slika 24 Vreče pustimo na toplemu (20 do 24 oC) prostoru 1 mesec, nato pa povečamo luknje in jih prestavimo v hladnejši prostor (pod 20 oC) z visoko zračno vlago in rahlo osvetlitvijo. V tem prostoru se bodo pojavile gobe. Med rastjo gob je priporočljivo vsakodnevno škropljenje z vodo (škropimo po zraku okoli gob in ne po gobah). Iz vreč lahko pričakujemo do tri obrode gob.


Slika 25

Slika 26

Slika 27

V vrtu lahko preraščena debla (debla, pri katerih na celotni površini odrezanega konca opazimo bel micelij pod plastjo voska) v navpičnem položaju delno zakopljemo v pesek, da preprečimo izsušitev. Med obrodi morajo debla 'počivati' vsaj 2 meseca.

>> Na vrh

Preberite si tudi:
- INOKULACIJA DEBEL IN PANJEV - OBROD - GOJENJE GOB NA PANJIH - ŠKODLJIVCI - SHRANJEVANJE MICELIJA - OPOZORILO - PRIPRAVA INJEKCIJ Z GLIVNIMI SPORAMI


 

 

 
 
© Zanaravo.com 2006 - 2014